GT – GA den 27 feb -68: Fisketrålare på grund vid Holmhällar besättningen tog fel på två fyrar.

Nödställd båt hade 170000 cigaretter.

Två danskar anhölls efter rutinkontroll.

En fisketrålare med tre man besättning gick vid fyratiden igår morse på grund mellan Barshage udde och Holmhällar. Trålaren hade varit på laxfiske och avsåg att gå in till hamnen i Burgsvik. Vid visitation av tullen visade det sig att på trålaren fanns det 170 000 smuggelcigaretter motsvarande 850 st. limpor som troligen kommer från Gdynia.

Vi gick ut och visiterade strax utanför Burgsvik när trålaren var på väg in omtalar tullförvaltare Bengt-Olof Högström.

Männen ombord var två danskar och en svensk och på måndagskvällen anhölls de två daska besättningsmännen.

Det var tidigt på måndagsmorgonen som trålaren gick på grund.

– Vi tog fel på Hoburgs och Heligholms fyrar, sade besättning till männen i ombord i lotsbåten. Det var besvärligt att få flott trålaren och man kom in till Burgsvik först vid 19 – tiden på måndagskvällen. Tidigare på dagen hade ”Pilen” från Kappelshamn kontaktas för att hjälpa den loss, men vid ytterligare försök lyckades lotsbåten få trålaren av grundet vid 14-tiden på måndagseftermiddagen. Sjöhävningen hade ökat och det underlättade möjligheterna att dra trålaren av grundet. Då hade båten skador på roder och propeller.

Som bekant drogs en stor smuggelhärva upp med Gotland som huvudpunkt i somras (1967) med Bo Eklund och skutan ”Västkust” med assisterande trålare från Stralsund som huvudaktörer som gav många år i buren för de inblandade och nu har alltså ytterligare ett smuggelbeslag gjorts utanför den gotländska kusten.  Även denna gång var lasten avsedd att landsättas på ön.

Kommentar: Pilens samtliga dokument som berörde ”Västkusts” - affären inhämtades av myndigheten till rättegången om denna affär.

Senaste kommentaren

25.11 | 20:57

testa
stig.stigfinnare@live.se
sjogubben@gmail.com

24.11 | 21:19

sjogubben@gmail.com

24.11 | 16:54

Min pappa jobbade med både Hera och Juno på Neptun samt hade kontor i Gåshaga på Lidingö från -76 eller -77 till -87. Det vore fantastiskt om jag kunde hitta nån som jobbade med honom under den period

17.10 | 20:17

Vad fint om tavlan var rädd om den och stolt över din farfar

Dela den här sidan