Denna bok omfattar tiden 1975-1986

Är en omarbetad upplaga av de första böckerna Axel, Karl & Bull å de andra och Blåst!

Inom den tiden försvann ett av de stora fartygsbärgningsföretaget och bogserbåtsflottan decimerades från Sverige. Stora förändringar på grund av varvens nedläggning.

Stig hade arbetat för Neptunbolaget borta i Norge med stora kranar i offshore verksamheten han kom hem till Sverige där han började med hamnbogsering i Stockholms hamn. Han fick också vara med om 80 talets omvälvning i Polen och att bli utkonkurrerad av båtar från Öststaterna.

Stigs dröm om solidaritet krossades fullständigt av den Svenska bankmaffian läs om denna fantastiska upplösning.
 

Antal sidor: 171 st

Format (b x h): 148 x 210 mm

ISBN: 978-91-7517-009-1

Tillgänglighet: finns i bokhandeln 

”Axel” och hans turbin?

 Systrarna/Bröderna Axel, Harald och Gösta var ju byggda på samma varv, samma typ av maskiner Ruston. Men de var tre olika personligheter att hantera i arbete.  

Axel var den av de som Stig körde mest. Harald under de senare åren i Halmstad och Malmö. Gösta vid något enstaka tillfälle.  

De som hade arbetsplatsen på bryggan, märkte av mest var ju allt glas. Det var som ett växthus. Visst sikten var bra också.  Men man var tvungen att ha stalldörren öppen på läsidan för att få luft. Därmed kom också ljud och avgaser in på bryggan. De båda Axel och Harald, kunde man få att hoppa jämfota. Med fel varvtal på huvudmaskin och för stor stigningen på propellern, kunde man komma i otakt, så överbyggnaden kom i svängning.

På Harald hördes inte eller rättare sagt, dennes turbin uppfattade Stig inte som störande. Han upplevdes också som starkare men det kanske inte skall nämnas. För allt hänger ju på hur det hela är inställt där nere i maskinrummet. Stig hade redan i början av sjuttiotalet råkat ut för en ordentlig ljudbang borta i Norge på kran. Öppnade en dörr ut på däck. Samtidigt som en av smederna slog på en plåt för att få passform på denna. Efter den smällen var Stig totalt döv (lomhörd) i tre dygn. Hörseln kom så smått tillbaka, men efter ett tag tillsammans med Axel så fick Stig med mig ett ljud hem. 

Läkaren uppdagade detta vid en läkarkontroll att Stig hade försämrad hörsel. Utredning startades. Arbetsskaderapport skrevs med påföljd att Stig inte fick vara ombord på ett tag. Det konstaterades att hans ton i huvudet uppmättes till 7500 hertz 80-85 decibel.

Ingenjörerna åkte till Södertälje där Axel låg, de följde med ut på jobb. Det konstaterades att vid arbetsvarvet som var på ett intag av fartyg, fann man just dessa värden som Stig bar med sig i huvudet.

– Ä- sa doktor Lindström Du Stig behöver inte höra, det har du ju andra till. Så stämpeln satt på läkarintyget. Stig fick en stor plåtlåda med sig på sina resor. Måtten 50cm x30cm x20 cm hög. Det som idag kallas för hörselslinga med en liten propp i varje öra, en liten sändare som man sätter på bordet eller bär runt halsen. var stora hörselskydd, antenn inom hus i taket på styrhytten.

Allt detta för att Stig skulle kunna hantera radion vid hamnbogseringarna. Detta med hjälpmedel blev senare inskrivit i hans sjöfartsbok.

Vid ett senare tillfälle långt in på åttiotalet, när sjöfartsläkaren i Stockholm hade gått i pension. Så slog det stopp för Stig till sjöss. Mer om detta senare.
!

Senaste kommentaren

25.11 | 20:57

testa
stig.stigfinnare@live.se
sjogubben@gmail.com

24.11 | 21:19

sjogubben@gmail.com

24.11 | 16:54

Min pappa jobbade med både Hera och Juno på Neptun samt hade kontor i Gåshaga på Lidingö från -76 eller -77 till -87. Det vore fantastiskt om jag kunde hitta nån som jobbade med honom under den period

17.10 | 20:17

Vad fint om tavlan var rädd om den och stolt över din farfar

Dela den här sidan